Bedre MC-kjøring i sving

Ny film for å bedre MC-kjøring i sving:Trafikkforum og NAF lanserer MC-film med sving som fokus:

Trafikkforum, som er Norges nest største organisasjon for trafikklærere og trafikkskoler med mer enn hver tredje trafikkskole i Norge som medlem, satser tungt på å bedre læremetoder for MC-førere. De kommer nå i samarbeid med Norges Automobilforbund (NAF), som er Norges største sammenslutning av bil- og mc eiere, med flere aktive tiltak for å bidra til å bedre kompetansen hos MC-førere. Nå lanserer Trafikkforum en pilot på et nytt digitalt læringssystem hvor det vil inngå korte videoer, gode forklaringer og bruk av animasjoner og tegninger i filmen for å bedre læringseffekten for MC-føreren. Første film ut i piloten har fokus på forsvinningspunkt, et verktøy for valg av fart.

– Den første videoen omhandler viktigheten av mestring av sving. Videre setter vi fokus på strategivalg og hvilke verktøy du har når du kjører inn i og imot en sving. Viktige begreper i den første av en rekke videoer vi nå skal utvikle er forsvinningspunkt, dynamisk punkt og sikthindring i sving, sier Tore Johannessen som er faglig rådgiver i Trafikkforum. Han samarbeider nært med NAF om prosjektet.

– Budskapet er at du som MC-fører ofte har feil hastighet i forhold til kompetanse. Videre at man har feil premisser for å kunne korrigere ved feil ved å ikke planlegge svingen godt, sier Tore Johannessen.

Tore Johannessen har trafikklærer- og faglig lederutdanning fra Statens trafikklærerskole, og har dessuten videreutdanning i veiledningspedagogikk fra Høgskolen i Oslo og Akershus og spesialutdanning på MC fra Høgskolen i Nord-Trøndelag. Johannessen har drevet egen trafikkskole i en årrekke, og har som faglig rådgiver i Trafikkforum vært foredragsholder, kursleder og veileder for trafikklærere i hele landet. Morten Fransrud i NAF har vært sentral i å utvikle konseptet. Fransrud har i årtier engasjert seg for en bedre føreropplæring i inn- og utland, med et særlig fokus på kompetansen til trafikklærere, førerprøvesensorer og andre som holder kurs innen bil og motorsykkel.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er mc_kjoring_i_sving_2.jpg

– Vi gjorde opptakene til videoen i Vrådal i Kviteseid i Telemark i forbindelse med Straand-Treffet sist helg. Det er landets viktigste treff og faglige konferanse for motorsyklister med fokus på kjøreopplevelser og læring av hva som er gode kjøreteknikker, sier Tore Johannessen. Således preges videoen av flotte landskapsbilder filmet med drone og digitalt kamera som er montert på motorsyklene. Så bruker vi digitale redigeringsgrep for å sikre gode pedagogiske grep i videoen, forteller Johannessen.

– Du kunne nesten høre en knappenål falle i konferansesalen når Tore Johannessen innledet til sin sekvens. Foredraget om viktigheten av riktig teknikk i sving fikk alle til å lytte, sier Trond Olsen som er treffsjef for Straand Treffet.

– Video nummer 1 er en pilot og mottakelsen vil nå bli evaluert. Planen er at den vil inngå i en serie som kommer til å bli rullet ut fremover gjennom høsten og vinteren.

– Vi samarbeider også nært med NAF, Norges Automobilforbund, i forbindelse med den nye videoen, sier Tore Johannessen. NAF har vel 483.000 medlemmer og 9.500 medlemmer i NAF MC.

Trafikkforum er Norges nest største organisasjon for trafikklærere og trafikkskoler. Mer enn hver tredje trafikkskole i Norge er organisert i Trafikkforum.